Стопкадър и видео You tube, A B Stand With Ukraine В

...
Стопкадър и видео You tube, A B Stand With Ukraine В
Коментари Харесай

В Русия арестуваха над 1600 души, протестиращи срещу военните действия в Украйна

Стопкадър и видео You tube, A B Stand With Ukraine 

В Русия арестуваха над 1600 души, протестиращи против военните дейности в Украйна. Хората показаха неодобрение в 29 съветски града, заяви самостоятелната правозащитна организация ОВД-Инфо, представена от Българска телеграфна агенция. За над 1000 задържани оповестява и Франс прес.

Първоначално бе обявено за 316 задържани на антиправителствени митинги в 16 града в съветския Далечен изток и Източен Сибир. Най-много - над половината - са арестуваните в Новосибирск, най-големият сибирски мегаполис. Задържани има и в други градове като Томск и Красноярск, както и в град Владивосток и в сибирския град Иркутск.

По-късно броя на арестуваните внезапно се усили, откакто в апелите за митинги на опозиционера Алексей Навални се включиха и огромните градове, измежду които Москва и Санкт Петербург. Само за съветската столица се оповестява за над 200 задържани.

Най-известният критик на Кремъл Алексей Навални прикани жителите на Москва и Санкт Петербург да излязат на улицата и да стачкуват с искане за завършек на войната. " Нормално е да ви е боязън, само че в случай че му се поддадете, това значи да се наредите до фашистите и убийците. За достолепието, против Путин, за Русия и против войната, " написа Навални от пандиза, където се намира сега.

Демонстрациите бяха планувани за 14 ч. московско (13 ч. българско) време с център на Манежния площад в Москва и " Гостиний двор " в Санкт Петербург. Още преди този момент в градове като Екатеринбург, четвъртия по величина съветски град, хора започнаха да се събират. Полицейското присътвие остана по-голямо, а по мегафони се чуваха апели хората да не вземат участие в неразрешена от управляващите акция. И съветската прокуратура, и вътрешното министерство на Русия предизвестиха още веднъж, че демонстрациите не са позволени, а мнозина могат да се окажат в пандиза с присъди, достигащи 8 година отнемане от независимост. 

Масовите арести се трансфораха в норма на антиправителствените митинги в Русия. Според OVD-Info минимум 8000 протестиращи са били арестувани или задържани в Русия от началото на войната в Украйна преди 11 дни. Протестите в неделя се проведоха след съботните демонстрации в света против нахлуването на Русия в Украйна.

Антивоенен митинг се организира и в Казахстан. В Алмати се събраха към 2000 души.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР